Strona główna » Wydarzenia 2015

22.08.-29.08.2015r. Wyjazd wakacyjny dzieci z rodzin zastępczych oraz byłych wychowanków Domu im. J. Korczaka do Zakopanego – projekt Wakacje - Zakopane 2015

Fundacja Serce im. J. Korczaka zorganizowała dla dzieci z rodzin zastępczych woj. pomorskiego oraz dla byłych wychowanków Domu im. J. Korczaka, przebywających w rodzinach zastępczych wypoczynek letni w Zakopanem.
Sprawozdanie z wyjazdu:
Wyruszyliśmy 22.08.15 r. z Gdańska sprzed Parafii Św. Stanisława Kostki w Gdańsku, ul. Abrahama 38. Podróż autokarem przebiegała sympatycznie. Umilaliśmy ją sobie wzajemnym poznawaniem i ustalaniem szczegółów naszego pobytu i wypoczynku w górach. Z zapowiedzi wynikało, że pogoda będzie nam dopisywać, więc plany były bardzo rozległe. Towarzyszył nam dobry humor.
Hotel Geovita przywitał nas dobrą kolacją. Pokoje były dla nas przygotowane.

Pierwszy dzień naszego pobytu (23.08.2015 r) wyglądał następująco:

• spacer po Zakopanem,
  • wjazd na Gubałówkę,
  • wspólny podwieczorek z lodami i ciastem na Krupówkach,
  • zwiedzanie Wielkiej Krokwi, wjazd na górę wyciągiem krzesełkowym.

Drugi dzień (24.08.2015 r):
wyruszyliśmy w góry, w tym:

• maszerowaliśmy Doliną Kościeliską. Spacer po dolinie wraz z przewodnikiem – p. Wacławem, który w interesujący sposób opowiadał o górach wzbudził zachwyt dzieci,
  • odwiedziliśmy Sanktuarium Matki Boskiej Fatimskiej,

Trzeci dzień (25.08.2015r.):

• wycieczka do Krakowa. Spędziliśmy intensywnie 7 godzin na zwiedzaniu miasta i Wawelu, oczywiście był Hejnał z Wieży Mariackiej, Jama Smoka Wawelskiego, odwiedziliśmy również nowoczesne muzeum w podziemiach Rynku Krakowskiego. Siły regenerowaliśmy smakując doskonałe lody na Rynku Krakowskim. Po Krakowie oprowadzała nas przemiła pani przewodniczka, która tak dopasowała język swojej opowieści o Krakowie do dzieci, że uczestnicy byli zachwyceni.

Czwarty dzień pobytu (26.08.2015 r.):
idziemy w góry:

• przemierzyliśmy piękną Dolinę Strążyską, szlakiem i przejściem w stronę Giewontu,
  • wieczór spędziliśmy na koncercie Kapeli Góralskiej w miasteczku festiwalowym w Zakopanem.

Piąty dzień (27.08.2015 r.):

• wyprawa nad Morskie Oko wozami konnymi. Piękna pogoda umożliwiła nam przejście wzdłuż stawu i zachwyt nad pięknem Rysów. Droga powrotna ze względu na długość (12 km.), okazała się nieco męcząca dla dzieci, więc wieczorem odbył się grill i wspólne zabawy na placu zabaw.

Szósty dzień (28.08.2015 r):

• ukoronowaniem wakacyjnego wyjazdu był pobyt w AQUA PARKU.Odmoczyliśmy zmęczone stopy i mięśnie, które były nadwyrężone maszerowaniem po górach. Wieczorem urządziliśmy pożegnanie i podsumowanie całego wyjazdu. Wszyscy byli przeszczęśliwi. Nigdy nie mieli takich wakacji – to głos rodziców zastępczych.

Siódmy dzień (29.08.2015 r.):

• po znakomitym śniadaniu i z prowiantem na drogę wyruszyliśmy do Gdańska, podróż upłynęła spokojnie,
  • późnym wieczorem dojechaliśmy zdrowi, szczęśliwi i opaleni do Gdańska - pełni wrażeń, wspomnień i nowych doświadczeń. Jesteśmy zauroczeni polskimi górami, dobrą organizacją imprezy, której towarzyszyły: doskonałe posiłki ale przede wszystkim pełna integracja rodzin zastępczych i dzieci, których wzajemne relacje zaowocują kontaktami na przyszłość - to głosy rodziców.

Koszt wyjazdu: 31 200,00 zł.