Strona główna » Wydarzenia 2016

21.08.2016 r. - 28.08.2016 r. - kolonie rehabilitacyjne w Garczynie

Byliśmy współorganizatorem w zakresie finansowania kolonii rehabilitacyjnych w Garczynie, których głównym realizatorem - było Stowarzyszenie Na Rzecz Osób Upośledzonych - Koło w Gdyni.
Sfinansowaliśmy pobyt 6 dzieci - byłych wychowanków Domu im. J. Korczaka RPOT w Gdańsku, przebywających w rodzinach zastępczych i rodzinnych domach dziecka woj. pomorskiego.
Pobyt dzieci połączony z rehabilitacją i dobrą zabawą na świeżym powietrzu, a także pieszymi wędrówkami i zwiedzaniem, kąpielami w jeziorze był bardzo udany. Dzieci były zachwycone i bawiły się wybornie. Pogoda była wymarzona. Owocem pobytu były nowe przyjaźnie, znajomości, co dla dzieci jest bezcenne, a ruch i ćwiczenia na świeżym powietrzu sprawiły, że dzieci wróciły nie tylko opalone ale i zdrowsze oraz tryskające dobrym humorem.
Mamy nadzieję spotkać się tutaj znowu.
Łączny koszt projektu: 7200,00 zł

Słów kilka o zajęciach terapeutycznych:

Zajęcia prowadzone podczas kolonii rehabilitacyjnych Garczyn 2016r. miały charakter edukacyjno-terapeutyczny.
W ramach pobytu zrealizowano zajęcia w formie:

• muzykoterapii: dzieci uczestniczyły w zajęciach tanecznych, których celem była nauka choreaografii i wykonanie wspólnego układau przed Rodzicami i Opiekunami na zakończenie kolonii
  • zajęć plastycznych: dzieci wykonywały prace plastyczne wykorzystując różne materiały: farby, kredki, flamastry (zdobienie koszulek, przygotowywanie scenerii do przedstawienia), piankolinę.
  • zajęć sportowych: dzieci uczestniczyły w zabawach na świeżym powietrzu, takich jak gra w piłkę, gra w gumę, zabawa balonami na trawie, podchody
  • zajęć teatralnych: dzieci podczas pobytu przygotowywały się do odegrania swoich ról w przedstawieniu dla Rodziców i Opiekunów (na podstawie Rzepki Juliana Tuwima)
  • zajęć rekreacyjnych: dzieci uczestniczyły w spacerach po lesie (podczas których realizowane były także zajęcia edukacyjne, takich jak nazywanie roślin, szukanie ukrytych skarbów), odpoczynku nad jeziorem
  • zajęć relaksacyjnych: dzieci uczestniczyły w seansach filmowych oraz dyskotece
  • zajęć integracyjnych: dzieci uczestniczyły w zajęciach, podczas których możliwe było ich wzajemne zapoznanie, uczyły się współpracy w grupie,
  • zajęcia rehabilitacyjne.

Zajęcia prowadzone były pod ścisłą opieka wychowawców. Zajęcia dostosowane były do indywidualnych możliwości każdego z uczestników.