Strona główna » Aktualności

Projekt Wakacje marzeń, przełamujemy bariery niepełnosprawności - Krynica-Zdrój, Słowacja 2019 19.08.2019-27.08.2019 r.

Jesteśmy zachwyceni Ziemią Beskidu Sądeckiego, odwiedzanymi miejscami w powiecie nowosądeckim, w tym jednym z najpiękniejszych polskich uzdrowisk - Krynicy-Zdrój oraz Słowacją.
Nasi podopieczni - dzieci wraz z opiekunami z pieczy zastępczej woj. pomorskiego są zauroczeni. Mogliśmy podziwiać piękno polskich i słowackich gór, zażywać kąpieli w słowackich gorących, leczniczych źródłach, płynąć po Popradzie, wejść na górę Huzary, cieszyć się widokami z Góry Parkowej i Jaworzyny Krynickiej oraz nowo otwartej Wieży Widokowej, podziwiać Ogrody Biblijne i Sensoryczne w Muszynie, cieszyć oko starymi zabawkami w Muzeum Zabawek, zachwycać się obrazami Nikifora Krynickiego w Muzeum Nikifora oraz spędzać cudowny wakacyjny czas w Krynicy Górskiej.

PROGRAM WYCIECZEK POBYTU WAKACYJNEGO W KRYNICY-ZDROJ I NA SłOWACJI W DNIACH 20.08.2019-26.08.2019 r.

20.08.2019 wtorek

Zwiedzamy Krynicę z przewodnikiem: spacerkiem z Geovity do centrum uzdrowiska, zatrzymujemy się w ciekawych miejscach, m.in. Patria pensjonat należący do Jana Kiepury (słynny tenor, najpopularniejszy gwiazdor scen operowych i operetkowych dwudziestolecia międzywojennego, od lat trzydziestych dwudziestego wieku również aktor).
Poznajemy historię tego wspaniałego artysty oraz jego luksusowego pensjonatu.
Pomnik Nikifora Krynickiego-słynnego malarza prymitywisty, deptak krynicki z jego zabytkami i budynkami uzdrowiskowymi.
W pijalni próbujemy znakomitych krynickich wód leczniczych.
Ponadto wjeżdżamy (i zjeżdżamy) kolejką linowo - terenową na Górę Parkową, która jak sama nazwa mówi, jest parkiem, a na jej szczycie atrakcje dla dzieci i dorosłych - rajskie ślizgawki! Spacer zajmuje nam około 3 godzin.

21.08.2019 środa

Wyruszamy na wycieczkę autokarową do Aquacity Poprad na Słowacji.
Przejeżdżamy malowniczą trasą na słowacki Spisz do miasta Poprad. Pobyt na kąpielisku, gdzie mnóstwo atrakcji: 13 basenów wewnętrznych i zewnętrznych, zjeżdżalnie i wiele wodnych atrakcji, sauna parowa, basen pływacki.
W drodze powrotnej zatrzymujemy się przy granicy na zakupy.
Powracamy do naszego hotelu w godzinach popołudniowych.

22.08.2019 czwartek

Wyjeżdżamy na wycieczkę autokarową po okolicy. W pobliżu Krynicy są atrakcyjne i ciekawe miejsca, które koniecznie trzeba zobaczyć i my to robimy: To przede wszystkim zabytkowa cerkiew grekokatolicka z 1600 r we wsi Powroźnik - 5 km od Krynicy. Cerkiew została w 2013 roku wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Unesco. Następnie przejeżdżamy do pobliskiego uzdrowiska Muszyna i zwiedzamy tamtejsze ogrody biblijne, a na koniec wjeżdżamy i zjeżdżamy kolejką gondolową na najwyższą górę w okolicy: to Jaworzyna Krynicka 1114 m n.p.m.
Na szczycie odpoczywamy, podziwiamy panoramę górską.
Spędzamy cudownie wolny czas, to chwile na sesje zdjęciowe oraz posiłek i przepyszne lody.

23.08.2019 piątek

Wyruszamy na kolejną wycieczkę autokarową na kąpielisko termalne z wodami siarkowymi Vrbov na Słowacji. Bardzo popularne wśród Polaków kąpielisko termalne: woda mocno zmineralizowana, zawierająca wapń, magnez, wodorowęglany i siarczany, ma stwierdzone walory lecznicze. Stosowana w chorobach reumatycznych, narządu ruchu,kostno-stawowych, chorobach dermatologicznych i układu oddechowego, zalecana w schorzeniach sercowych i stanach pozawałowych. Na terenie kąpieliska jest 7 basenów z wodą z termalnych źródeł o temperaturze 25-38°C. Baseny odkryte, nasiadowe oraz basen pływacki z wodą siarkową. Mamy dużo miejsca do plażowania, dzieci uradowane niesłychanie. Korzystają z wielu basenów, w tym zjeżdżalni. Odwiedzamy punkty gastronomiczne, smakujemy słowackich potraw i oczywiście lodów.

24.08.2019 sobota

Płyniemy spływem pontonowym na rzece Poprad. Jest bardzo atrakcyjny, zaczyna się w Muszynie a kończy w Żegiestowie. Czas trwania około 3 godziny. Długość trasy 12,5 km. Sprawdzamy się w trudnych rolach sterników. Pogoda dopisuje, podziwiamy piękną przyrodę, niezapomniane widoki oraz faunę i florę tego uroczego miejsca. Wbrew pozorom i powszechnie panującej opinii, spływ pontonami jest przeznaczony właściwie dla każdego! Niezależnie od wieku, płci i poziomu sprawności fizycznej.
Każdy może czuć się całkowicie bezpiecznie. W stabilnych i niewywrotnych pontonach łatwo jest się zrelaksować, podziwiać widoki czy fotografować zwierzęta żyjące w Popradzie - głównie ptactwo (czapla siwa, czarny bocian, kaczki, mewy).
Po spływie mamy czas wolny w Muszynie- zwiedzamy magiczne ogrody.

25.08.2019 niedziela

Nasza kolejna wycieczka na Słowację do Bardejova oraz uzdrowiska Bardejovske Kupele.
Bardejov - historyczne miasto wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, jest miastem o bogatej kulturze.
Najcenniejszą częścią tego uroczego miasteczka jest rynek ze wspaniałymi gotyckimi kamieniczkami mieszczańskimi, bazyliką minor św. Idziego, dawnym ratuszem miejskim - pierwszym renesansowym obiektem na terenie Słowacji, w którym znajduje się dziś muzeum. Niemniej ważne i interesujące są umocnienia miasta; system fortyfikacyjny Bardejova należy do najlepiej zachowanych w Słowacji.
Zwiedzamy starówkę oraz kościół Św. Idziego.
Bardejowskie Kupele, to znane uzdrowisko, w którym przebywały nawet koronowane głowy Europy.
Pomnik jednej z nich, Elżbiety Amalii von Wittelsbach (bliżej znana jako Elżbieta Bawarska lub Sisi), żony cesarza Franciszka Józefa I został wystawiony w 1903 roku i stoi przy jednej z alejek parkowych. Leczył się tu także car rosyjski Mikołaj I, a miało to miejsce w 1821 roku oraz Maria Luiza, późniejsza żona Napoleona Bonapartego. Spacerujemy po uzdrowisku, a także mamy możliwość spróbowania tutejszych wód mineralnych.

26.08.2019 poniedziałek

Część z nas wyrusza na wycieczkę pieszą na Huzary. W pobliżu Geovity - naszego hotelu znajduje się góra Huzary - 865 m n.p.m. Trasa umiarkowanie trudna. Czas przejścia około 3 godziny. Doskonale poradziliśmy sobie z wejściem i zejściem z góry. Szczyt zdobyty. Brawo dla dzieciaków.
Druga część grupy postanowiła wjechać na nowo otwarty punkt widokowy - to wieża widokowa w Ośrodku Słotwiny - Arena.
Niesłychane przeżycia: wjazd wyciągiem krzesełkowym pod samą wieżę, następnie przejście aleją wokół wieży na sam szczyt, powrót na dół wieży i zjazd na sam dół.
Mogliśmy podziwiać piękne góry: Sudety, Tatry, oraz okolicę. Widoki niezapomniane, pozostaną na zawsze w naszych wspomnieniach.