Strona główna » Wydarzenia 2010

Projekt Siła i Talent

Od sierpnia do listopada 2010 roku Fundacja realizowała projekt Siła i Talent skierowany do dzieci przebywających w Domu im. J. Korczaka Regionalnej Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej w Gdańsku.
Została przeprowadzona terapia zajęciowa oraz terapia dźwiękiem według metody Petera Hesa. Zajęcia terapii zajęciowej odbywały się dwa razy w tygodniu po 1,5 godziny. W zajęciach udział wzięło 16 dzieci. Terapeuta pracował z dziećmi indywidualnie, dostosowując do każdego dziecka i jego możliwości ruchowych odpowiednie techniki plastyczne. Dzieci pracowały przy sztalugach co powodowało, że czuły się jak prawdziwi artyści. Malowały i tworzyły używając całych dłoni, stóp, paluszków, pędzli, wałków, a także plam.
Zajęcia z terapii dźwiękiem według metody Petera Hessa odbywały się dwa razy w tygodniu po 1,5 godziny każde z zajęć. W zajęciach uczestniczyło 12 dzieci. Każde dziecko uczestniczyło w 15 minutowej terapii. Zajęcia przeprowadzane były w Sali Doświadczania Świata w Domu im. J. Korczaka Regionalnej Placówce Opiekuńczo - Wychowawczej w Gdańsku na łóżku wodnym. Misy układane były na wybranych częściach ciała u dzieci(dłoń, stopa), po czym terapeuta lekko w nie uderzał odpowiednimi pałeczkami. Delikatne i harmonijne dźwięki odbierane były nie tylko przez zmysł słuchu, ale także przewodnictwo kostne i wibracje, które przenoszone były na całe ciało dziecka powodując stan głębokiego odprężenia - masażu.