Strona główna » Wydarzenia 2012

Koncert z okazji Dnia Dziecka

Dom im. J. Korczaka Regionalna Placówka Opiekuńczo-Terapeutyczna w Gdańsku wraz z Fundacją Serce im. Janusza Korczaka zorganizowała 1 czerwca koncert z okazji Dnia Dziecka Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat. Koncert odbył się dzięki uprzejmości muzyków Polskiej Filharmonii Kameralnej Sopot pod dyrekcją Pana Wojciecha Rajskiego, którzy zgodzili się nie odpłatnie zagrać dla maluchów. Koncert odbył się w Sali Koncertowej Akademii Muzycznej w Gdańsku.
Dzieci z placówek opiekuńczo-wychowawczych, rodzin zastępczych województwa pomorskiego oraz dzieci z gdańskich szkół noszących imię Janusza Korczaka wysłuchały pięknego koncertu w wykonaniu znakomitych muzyków. Orkiestra zagrała fragment bajki Piotruś i Wilk op.67 i utwór muzyczny z bajki Król Lew. W przerwie pomiędzy utworami Wicemarszałek Województwa Pomorskiego Pani Hanna Zych-Cisoń oraz Prezes Fundacji Serce Pani Anna Rozalewicz wręczyły nagrody w konkursie plastycznym Opowieści o Starym Doktorze. Wspaniałe nagrody: aparaty fotograficzne, sztalugi, podobrazia, zestawy farb ufundowała firma McDonald's Polska.
Uwieńczeniem koncertu było wręczenie przez klownów prezentów dla każdego dziecka. Klowni, którzy przed koncertem częstowały dzieci słodyczami, na zakończenie wręczyły piłki nożne, zestawy do badmintona, książeczki, maskotki oraz piłki plażowe. Wszystkie dzieci wyszły z rękoma pełnymi prezentów i sercami pełnymi pięknej muzyki.