Wydarzenia 2017 r.

Koncert świąteczny - Dziecko to szczęście dla ludzkości - 08.12.2017 r.

To było wspaniałe wydarzenie.
Gośćmi koncertu były dzieci z rodzinnej i instytucjonalnej pieczy zastępczej województwa pomorskiego. Bawiliśmy się wybornie, przy wspaniałej muzyce w wykonaniu Polskiej Filharmonii Kameralnej Sopot pod dyrekcją Ariela Ludwiczaka, która wprowadziła nas w magiczną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia, którą kochamy i podziwiamy, która wzrusza i koi nasze serca.
Oprócz pięknej muzyki i wspólnego kolędowania było wiele niespodzianek. Dzieci otrzymały prezenty od naszej fundacji - łącznie przekazaliśmy 220 paczek.
Imprezę uświetnili nasi wolontariusze oraz Mikołaje, Panie Mikołajowe, Śnieżynki, Elfy i Anioły.
Dziękujemy wszystkim, którzy pomagali nam przy ... »

Szczęśliwy Dawid (wrzesień - 2017 r.)

Dawid jest już po zabiegu operacyjnym. Czuje się świetnie, musi dużo ćwiczyć. Czeka go długa, intensywna rehabilitacja. Jest bardzo dzielny, cierpliwy i czuje się bardzo szczęśliwy. Dziękujemy wszystkim, którzy wspierali Dawida w tym trudnym okresie życia. Dziękujemy naszemu darczyńcy za wsparcie finansowe. Mogliśmy dofinansować operację chłopca. Dziękujemy p. prof. Markowi Jóźwiakowi z Kliniki Ortopedycznej Grunwaldzka w Poznaniu. Dawidku trzymamy kciuki. Jesteśmy z Tobą. Wierzymy głęboko, że będziesz chodził. »

Projekt Wakacje marzeń - przełamujemy bariery niepełnosprawności - Bieszczady 2017 23.08-30.08.2017 r.

Pragniemy podzielić się z Państwem naszymi refleksjami z wyjazdu wakacyjnego dzieci wraz z opiekunami z pieczy zastępczej województwa pomorskiego.

Mamy nadzieję, że pozostaną w Państwu i dzieciach wspomnienia z pięknych wakacji; Wakacji marzeń w Bieszczadach - jednym z najbardziej dzikich i tajemniczych zakątków Polski. Ich położenie i biegi historii zadecydowały, że są niepowtarzalne niemal pod każdym względem. Widokowe połoniny i szerokie doliny, z zachowanymi gdzieniegdzie łemkowskimi i bojkowskimi cerkwiami, tworzą urzekający krajobraz o każdej porze roku. Wyjątkowa przyroda, chroniona jako międzynarodowy rezerwat Biosfery UNESCO, zachwyca, onieśmiela i przyciąga zwolenników aktywnego wypoczynku.

Dziękujemy w imieniu Fundacji Serce im. J. Korczaka za wspaniały czas spędzony wspólnie i cudowne wspomnienia, które pozostaną na całe życie.
Był to czas, gdzie uczyliśmy się tolerancji dla innych, budowaliśmy siłę naszych dzieci, pokazywaliśmy im piękny świat i dziewiczą przyrodę. Uczyliśmy dzieci miłości do gór i turystyki oraz przełamywania wszelkich barier, pokonywania trudności i odnoszenia sukcesów.
Daliśmy również szansę na wypoczynek rodzicom zastępczym.

Do zobaczenia za rok. ... »

Zbiórka publiczna nr 2017/1216/OR (30.05.2017r. - 30.12.2017 r.)

Jesteśmy w trakcie realizacji zbiórki publicznej na terenie Kwidzyna i Sopotu.
Rozpoczeliśmy w Kwidzynie w czasie trwania koncertu z Okazji Dnia Dziecka i Dni Zastępczego Rodzicielstwa. Zbiórka trwa nadal. Obecnie realizowana jest w Sopocie i potrwa do 30.12.2017 r. Wszystkim osobom, które z taką hojnością wrzucały ofiary do puszek jesteśmy bardzo wdzięczni, szczególnie turystom i Sopocianom - podczas trwania koncertów Sopot Classic. Koncerty odbywały się w Operze Leśnej w Sopocie, w Sali Koncertowej Polskiej Filharmonii Kameralnej Sopot oraz w Kościele Garnizonowym p.w. Św. Jerzego. Mogliśmy słuchać pięknej muzyki, wspaniałych solistów, cieszyć się i wzruszać oraz wspaniale się bawić. Szczególnie wzruszające ... »

30.05.2017 r. - Koncert p.n. POLSKA FILHARMONIA KAMERALNA SOPOT - DZIECIOM DZIECKO - TO JUTRO. JEDNO SŁONCE NAM PRZYŚWIECA

W dniu 30 maja w Kinoteatrze w Kwidzynie przy ul. Katedralnej 18 odbył się Koncert z okazji Dnia Dziecka oraz Dni Zastępczego Rodzicielstwa. Gośćmi koncertu były dzieci z pieczy zastępczej woj. pomorskiego oraz opiekunowie zastępczy, a także dzieci i młodzież z placówek edukacyjnych miasta Kwidzyna wraz z wychowawcami.
Koncert zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele Samorządu Kwidzyńskiego - Starosta Powiatu, Burmistrz Miasta Kwidzyna, Przewodniczący Rady Miasta Kwidzyna.
Były piękne życzenia dla dzieci od Pana Starosty oraz od naszej fundacji, a także przesłanie naszego wielkiego Patrona Janusza Korczaka:
Dzieci!!!
Dumne miejcie zamiary
Górne miejcie marzenia
I dążcie do sławy
Coś z tego zawsze się stanie
... »

Styczeń 2017

Rozpoczeliśmy uczestnictwo w dwóch projektach pozyskiwania rodzin zastępczych dla Gdyni oraz Sopotu. Nasza fundacja aktywnie uczestniczy w budowaniu rodzinnej pieczy zastępczej w województwie, nie tylko w pozyskiwaniu rodzin ale również wspieraniu, budowaniu koalicji instytucji i osób na rzecz pomocy dzieciom i rodzinom, w tym także rodzinom naturalnym, dzieciom niepełnosprawnym - potrzebującym wszelakiego wsparcia.

Podaruj dziecku serce - zostań rodziną zastępczą!

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Sopocie organizuje kampanię społeczną, mającą na celu pozyskanie kandydatów na rodziny zastępcze. Poszukuje osób, które chciałyby stworzyć rodzinę zastępczą dla dzieci, którymi rodzice biologiczni z różnych powodów nie mogą lub nie potrafią się opiekować.
W rodzinie zastępczej dzieci pozbawione opieki własnych rodziców, mają szansę na prawidłowy rozwój, bezpieczne dzieciństwo i wychowanie w cieplej, rodzinnej atmosferze.

Osoby, które są zainteresowane stworzeniem domu dla sopockich dzieci w formie rodziny zastępczej, prosimy o kontakt z Działem Pieczy Zastępczej Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sopocie.
al. Niepodległości 759 a
e-mail: dpz@mopssopot.pl

Aby zostać rodzicem zastępczym należy spełnić kilka wymogów, m. in. posiadać stałe miejsce zamieszkania w Polsce, odpowiednie warunki mieszkaniowe, stałe źródło utrzymania, odbyć szkolenie, przedstawić zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia umożliwiającym opiekę nad dzieckiem.

Rodzinny zastępcze objęte są stałym wsparciem koordynatorów rodzinnej pieczy zastępczej, pomocą psychologiczną zarówno dla rodziców, jak i dzieci, pomocą pedagogiczną i prawną. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Sopocie oferuje rodzicom zastępczym udział w bezpłatnych szkoleniach oraz grupach wsparcia, możliwość dofinansowania do wypoczynku dzieci czy remontu mieszkania. Dla rodzin zastępczych przewidziana jest ustawowa comiesięczna pomoc pieniężna na pokrycie kosztów utrzymania dziecka. Rodziny zawodowe otrzymują dodatkowo comiesięczne wynagrodzenie na podstawie umowy z sopockim MOPS-em.
Szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie http://mopssopot.pl/piecza-zastepcza/podaruj-dziecku-serce/

Stwórz dom dla porzuconych dzieci

Szkoła dla Rodzin Zastępczych

Zostań rodzicem zastępczym !!!

Osoby chętne prosimy o kontakt

Zespół ds. rodzinnej pieczy zastępczej MOPS Gdynia
ul. Filomatów 2, 81–242 Gdynia
tel. 58 627 20 20, 58 622 60 20, 797 993 616

17.01.2017 - 21.01.2017 Wsparcie dla byłych wychowanków Domu im. J. Korczaka RPOT w Gdańsku, wychowujących się w rodzinach zastępczych oraz dziewczynki umieszczonej w specjalistycznej rodzinie zastępczej w Kwidzynie

Dzięki wspaniałym ludziom o wielkich sercach - naszym darczyńcom udało się zakupić sprzęt rehabilitacyjny dla 3 naszych podopiecznych na łączną kwotę: ok. 14000,00 zł.

Jesteśmy Państwu bardzo wdzięczni - to znacznie ułatwi życie dzieciom i ich opiekunom.

Z całego serca dziękujemy!!! »

16 stycznia 2017 Wielka gala noworoczna w Kwidzynie

Spotkaliśmy się wszyscy: rodziny zastępcze wraz z dziećmi, Pan Wice - Starosta Kwidzyński, pracownicy PCPR w Kwidzynie, by być razem i wspaniale się bawić. Wszystkie dzieci otrzymały prezenty, które przygotowała nasza fundacja. Łącznie przekazaliśmy paczki świąteczne dla 270 dzieci.
Zabawa była doskonała, radosna muzyka i tańce, zabawy i konkursy, dzieci zabawiał teatr Qufer. Był czas na rozmowy, wspomnienia z wakacji w górach ale również chwila refleksji nad sytuacją rodzinnej pieczy zastępczej i budowaniem koalicji instytucji i osób na rzecz jej wspierania.
Najważniejsze, że byliśmy razem »